Civil Engineering Multiple Choice Questions

TOP Construction Planning Management Interview Questions

TOP Construction Planning Management Interview Questions

1. Network analysis of PERT technology is mainly useful
A) Small projects
B) Large and complex projects
C) R & D projects
D) Assessor’s activities
Answer: C

2. Select the correct statement.
A) Activity arrows in CPM networks are on the scale
B) An arrow’s tail represents the end of an activity
C) Arrow bead represents the beginning of an activity
D) None of the above
Answer: D

3. Which of the following is the weakness of the chart?
A) Dependency on activities
B) Progress of the project
C) uncertainties
D. All of the above
Answer: D

4. In the network shown in Figure 7.1, activity 4-5 can only be started when

A) Activity 3-4 is completed
B) Activity 2-4 is completed
C) Activity 2-3 is completed
D) Activity 2-4 and 2> -A are both comrade
Answer: D

5. Which of these is not a PERT event?
A) Investigation of the site started
B) Session is completed
C) Just starts from Jaipur
D) Participation in class
Answer: D

6. In PERT analysis, follow the time estimation of activities and the likelihood of their occurrence
A) General distribution curve
B) Poisson distribution curve
C) Beta distribution curve
D) None of the above
Answer: C

7. Area under Beta – Distribution curve is divided into two equal parts.
A) Most likely time
B) Optimistic time
C) pessimistic time
D) Expected time
Answer: D

8. According to the rules of Phulkarsan, according to the events of A, B, C, D, E, F and G of the network being displayed in figs, what are the correct event numbers?
Fig.7.2
A) 1, 2,3, 4, 5, 6 and 7 respectively
B) 1, 3, 2,4, 5, 6 and 7 respectively
C) respectively 1,2, 3, 5, 6, and 7
D) 1, 3, 2, 5, 6, 4 and 7 respectively
Answer: B

9. In the context of the network shown in the picture, which statement is wrong?

A) Events 3 and 4 occur after event 2
B) Event 7 may occur after the event 4
C) Event 7 before the event 6
D) Incident 5 follows the event 3
Answer: B

10. In the network shown in the picture (Figure top), concurrent and preceding activities according to 2-4 activity are respectively

A) 1-2 and 4-7
B) 2-3 and 1-2
C) 2-3 and 4-7
D) 1-2 and 3-6
Answer: B

11. Which of the following activities does not represent?
A) Site is located
B) the foundation is being dug
C) The office area is being cleaned
D) Sending invitations
Answer: A

12. The oldest completion of an activity is always
A) More than the initial event time of the following node
B) Less than the initial event time of the following node
C) Less than or equal to the initial time of the following node
D) greater than or equal to the time of initial occurrence of the following node
Answer: C

13. Select the wrong statement.
A) The earliest beginning of the activity is the beginning of the node’s initial event.
B) The latest closing of an activity enters the time of late occurrence of the node.
C) The latest beginning of an activity is its period from its latest finish void.
D) None of the above
Answer: D

14. The initial time of activity in the network shown in the picture is 5-6 (the number of arrows shows the duration of the activity)
A) 7
B) 8
C) 9
D) 5
Answer: C

15. The latest beginning of an activity is always

A) Equal to or equal to the latest event time of the previous node
B) Less than or equal to the latest event time of the previous node
C) Equivalent to the latest event time of the previous node
D) Less than the latest incident time of the previous node
Answer: A

16. The network shown in the picture (15 fig) is the latest start time of activity 4-5
A) 2
B4
C) 8
D) 7
Answer: B

17. In the network shown in Figure 7.5, activity 6-8 can only be started when
A) Activity 4-6 is completed
B) Activity 3 – 5 is completed
C) Activity 2-3 is completed
D) Both activities are completed 2-3 and 4-6
Answer: D

18. If optimistic time, the most time and pessimistic time for activity is 4, 6 and 8, respectively, and for activity B is 5, 5.5 and 9, respectively,

A) Expected time of activity A is higher than expected time of activity B
B) Expected time of activity b is higher than expected time of activity A.
C) Expected time of both activities of A and B are the same
D) None of the above
Answer: C

19. If any activity is optimistic, most likely and pessimistic as 2, 3 and 7, respectively, its expected time and difference is respectively
A) 3.5 and 5/6
B) 5 and 25/36
C) 3.5 and 25/36
D) 4 and 5/6
Answer: C

20. Select the wrong statement.
A) Start the float and the Finnish float are always equal.
B) Total float can either start float or finish the float.
C) Start the float and the need for float should not be equal.
D) Float and start the floating float There are differences between the time of the activity and not the time of the incident.
Answer: C

21. Free float is mainly used to do
A) Identify the activities which can be delayed without affecting the total float of the previous activity.
B) Identification of activities, which can delay the successful activity without affecting the total float
C) Establishing priorities
D) Identify activities without affecting total float of preceding or successful activities
Answer: B

22. Whenever any activity is total float zero, then
A) Free float of activity should be zero but no independent float is required to be zero
B) Independent float should be zero but free float is not required to be zero
C) Both free float and independent float must be zero
D) Both free float and independent float need not be zero
Answer: C

23. The difference between the total float for any activity is defined as
A) Its latest deadline for its successor activity and the earliest start time
B) Its latest start time and earliest start time
C) Its latest start time and earliest time
D) Early start time for its early period and its successor activity
Answer: B

24. An independent float for activity in the network shown in the picture will be 3-5 (the number of arrows indicates the duration of the activity)
A) 0
B) 1
C) 2
D) None of the above
Answer: B

25. In the network shown in the picture (fig below), the important path is

A) 1-2-3-4-5-6
B) 1-2-4-5-6
C) 1-2-3-5-6
D) 1-2-4-3-5-6
Answer: A

26. Select the wrong statement
A) An important path always starts from the very first incident.
B) An important path always ends in the last event
C) Important activities govern the duration of the project.
D) Critical activity is for which the free float is zero.
Answer: D

27. The difference between free float for any activity is defined as
A) Earliest time for its early period and its successor activity
B) Its latest start time and earliest start time
C) Earliest time for its latest full time and its successor activity
D) Latest start time for its early period and its successor activity
Answer: A

28. Important Path
A) Always the longest
B) always at least
C) may be the longest
D) may be at least
Answer: A

29. Independent float only affects
A) Previous activities
B) Successful activities
C) Particular activity is involved
D) None of the above
Answer: C

30. A father notes that when his teen daughter uses the telephone, she does not take less than 6 minutes to call her? One hour equivalent time A fifteen-minute call is more often than any other call period. If this phone was an activity in the call-taker project, the expected call period of the phone call would be
A) 15 minutes
B) 20.143 min
C) 21 min
D) 27 minutes
Answer: C

31. What will you anticipate in the above problem?
A) 81
B) 54
C) 36
D) 9
Answer: A

32. Until a particular activity can be delayed without affecting the previous and successful activities, it is known.
A) Total Float
B) Free float
C) Interference Float
D) Independent float
Answer: D

33. Over time, which is not known as the direct cost time increase with decrease
A) Accident time
B) Normal Time
C) Optimistic time
D) Standard Time
Answer: B

34. Minimum total project cost is time to conform
A) Accident time
B) Normal time
C) Optimistic time
D) Between normal time and crash time
Answer: D

35. The direct cost of a project in relation to normal time is
at least
B) Maximum
C) Nil
D) Infinity
Answer: A

36. Deficiency in project time is generally the result.
A) Direct cost reduction and increase in indirect costs
B) Increase in direct cost and decrease indirect costs
C) Increase both direct costs and indirect costs
D) Both direct cost and indirect cost both
Answer: B

37. Economic savings of time due to crash
A) The cheapest important activity
B) The cheapest non-critical activity
C) The most important serious activity
D) The most expensive non-critical activity
Answer: A

38. The process of incorporating changes and rearrangement or redistribution is called
A) Resource Level
B) slowing down the resource
C) Updating
D) Important path scheduling
Answer: C

39. Relax time reference
A) An activity
B) An incident
C) Both event and activity
D) None of the above
Answer: B

40. The above time is the usual time required to complete the project.
A) 9 days
B) 13 days
C) 14 days
D) 19 days
Answer: C

41. There will be constraints in the operation of resources
A) Resources
B) Project duration time
C) Both resources and project duration time
D) None of the above
Answer: B

42. May be the result of updating
A) Changes in the important path
B) Lack of time of completion of the project
C) Time of completion of the project
D. All of the above
Answer: D

43. The duration of the crash project is summarized
A) Normal periods for all activities
B) Accidents accidents for all activities
C) Keeping in mind the normal period for all activities, with all the important paths received, at the time of the accident
D) In ​​case of accident for all the activities along with the important route received keeping in view the crash period for all activities.
Answer: D

44. The difference between interference float
A) Total Float and Free Float
B) Total float and independent float
C) Free float and independent float
D) None of the above
Answer: A

45. Convergence (A): Activity 5-7 is important.
Reason (R): The latest finish time for the oldest full time and events is 5-7 identical, select the correct answer.
A) A is correct but R is not correct
B) R is correct but A is not correct
C) Both A and R are correct
D) Both A and R are wrong
Answer: A

46. ​​A tractor whose weight weighs 20 tonnes, draws 2500 kg drops, when 30 kg per ton of rolling resistance operates at the level of. If this tractor is run on the road of rolling resistance of 40 kg per ton, then draw the tractor drawer
A) Less than 200 kg
B) Increase of 200 kg
C) 250 kg increase
D) Less than 250 Kg.
Answer: A

47. Which of the following is the shortest cycle time of the earth moving machines?
A) Draw a line
B) Spade
C) Clam open
D) Dipper Fowell
Answer: D

48. Which of the following is most suitable for excavation under water?
A) Draw a line
B) Spade
C) Clam open
D) Dipper Fowell
Answer: A

49. Part of a Derrick Crane is included
(I) cool
(Ii) boom
(Iii) bullock wheel
(Iv) Jack
Out of these statements
A) (i), (ii) and (iv) are correct
B) (ii), (iii) and (iv) are correct
C) (I), (iii) and (iv) are correct
D) (I), (ii) and (iii) are correct
Answer: D

50. For the following material, the output of power shovels will be maximum for fixed shovel shape.
A) moist foam
B) Good common earth
C) We L. Rock Dodge
D) Wet sticky soil
Answer: A

Construction Planning and Management Interview Questions
51. For a given size bucket, the ideal output of the dragline will be minimal
A) moist foam
B) Sand and gravel
C) Good Common Earth
D) Wet sticky soil
Answer: D

52. Consider the following statements for electric shovel:
(I) Output can be increased by reducing the angle of the swing for the given depth of cut
(Ii) For the given angle of the swing, the output will be maximized at maximum depth of the cut
(Iii) Maintaining depth of maximum reduction from the maximum depth can increase production,
(Iv) Increase the size of the shovel, the production can be increased. Out of these statements
A) (ii), (iii) and (iv) are correct
B) (I), (ii) and (iv) are correct
C) (I), (iii) and (iv) are correct
D) (I) and (iv) are correct
Answer: B

53. Assurance A: For the depth of the cut, the output of the power shovel can be increased by reducing the angle of the swing.
Reason R: If the angle of the swing is reduced, then the cycle time will be reduced.
choose the correct answer.
A) Both A and R are correct and have correct descriptions of RA.
B) Both A and R are correct but RA does not have the correct details.
C) A true but R is wrong
D) A is false but R is true.
Answer: A

54. If the output of a drillline for the angle of 90 degree at maximum depth of cut is X, then 120 degree angle of 120 degree angle will be cut to maximum output
A) equal to x
B) Over X
C) Less than X
D) None of the above
Answer: C

55. A bulldozer is produced
(I) Increase if the HP of the tractor is extended for the given holing distance, then increased
(Ii) HP’s tractor has been increased for the green hauling distance when reduced
(Iii) Increasing the distance of the holing for a given draper of the tractor HP
(Iv) If the distance of the holing has increased for any design, the tractor’s HP has decreased in terms of these statements
A) (I) and (iii) are correct
B) (I) and (iv) are correct
C) (ii) and (iii) are correct
D) (ii) and (iv) are correct
Answer: B

56. A machine is bought for Rs 10,000 and Rs 10 and the projected life is 10 years. Savings Value at the end of 10 years 1,50,000 / – The book value of the machine at the end of 5 years using the normal straight line method of evaluation of devaluation
A) Rs. 4,75,000 / –
B) Rs. 5,75,000 / –
C) Rs. 6,50,000 / –
D) Rs. 8,50,000 / –
Answer: B

57. Cost for an excavator is Rs. 20,00,000 / – and estimated life is 8 years. At the end of 8 years it has no salvage value. Book value of excavation at the end of 3 years using the normal double fall balance method
A) Rs. 8,43,750 / –
B) Rs. 8,75,000 / –
C) Rs. 10,50,000 / –
D) Rs. 11,56,250 / –
Answer: A

57. Cost for an excavator is Rs. 20,00,000 / – and estimated life is 8 years. At the end of 8 years it has no salvage value. Book value of excavation at the end of 3 years using the normal double fall balance method
A) Rs. 8,43,750 / –
B) Rs. 8,75,000 / –
C) Rs. 10,50,000 / –
D) Rs. 11,56,250 / –
Answer: A

58. If the earth is excavated manually then its cost is Rs. 10 per co-a machine can dig at a certain cost of Rs 4,000 plus a convertible cost of Rs 2 per quantity of Earth for which the cost of excavation by the machine will be equal to the cost of manual excavation
A) 500 co
B) 1000 cum
C) 1500 co
D) 2000 co
Answer: A

59. When using the crawler track tractor, which of the following surface will give the highest coefficient of traction?
A) Ice
B) Concrete
C) Loose sand
D) earth
Answer: D

60. Rolling resistance of a wheel depends
(I) Vehicle load
(Ii) grade
(Iii) Land conditions of these statements
A) Only (i) is correct
B) (I) and (ii) are correct
C) (I) and (iii) are correct
D) (ii) and (iii) are correct
Answer: C

61. Which of the following surface rubber tires will provide the highest rolling resistance for the vehicle?
A) Solid
B) Loose sand
C) asphalt
D) firm earth
Answer: B

62. If the weight of a truck’s gross vehicle is 30 T and the rolling resistance is 30 kg / ton, then it is necessary to keep the transit effort to proceed at the same speed.
A) 30 kg
B) 300 kg
C) 900 kg
D) 1000kg
Answer: C

63. Percentage of grade resistive factor grade for an earth moving machine can be obtained by multiplying by almost equal factor.
A) 2 kg / ton
B) 6 kg / ton
C) 9 kg / ton
D) 20 kg / ton
Answer: C

64. A wheel tractor hiring unit is working on the earth earth. The total weight distribution of this unit is:
Drive Wheels: 25000kg
Scraper wheels: 10000 kg
If the coefficient of traction for the wheeled tractor on the firm earth is 0.5, then this tractor can be applied without sliding
A) 10000 kg
B) 12500 kg
C) 22500 kg
D) 5000 kg
Answer: B

65. A four-wheel track * or whose operating weight is pulled at a speed of 12,000 kg at an equal speed of 2%, with the increasing slope of the road, grade resistance factor = 10 kg / ton estimate. Tension in the cable cable is 720 Kg. Rolling resistance of the road will be
A) 20 kg / ton
B) 30 kg / ton
C) 40 kg / ton
D) 50 kg / ton
Answer: C

66. The cost of an earth moving equipment costs Rs. 5,00,000 / – and estimated life is 10 years old and Rs. 50,000 / – Should a similar annual amount be kept separately at the end of every 10 years for replacement if interest rate is 8% per annum and if the drowning fund factor is 10% for 8% per annum at 0.06 9 per annum?
A) Rs. 31050
B) Rs. 34500
C) Rs. 37 9 50
D) Rs. 50000
Answer: A

67. A machine cost Rs. 20000 and its useful life is 8 years. Money is borrowed on an interest of 8% per annum. The Capital Recovery Factor on 8% interest per year for 8 years is 0.174. Machine will have annual equipment cost
A) Rs. 1740
B) Rs.480
C) Rs. 5220
D) Rs.660
Answer: B

68. There is a possibility to complete any activity within the expected time
A) 50%
B) 84.1%
C) 99.9%
D) 100%
Answer: A

69. If the time of the scheduled completion of the project is more than the initial time for the completion of the project, then the project will be completed within the stipulated time.
A) 50%
B) Less than 50%
C) More than 50%
D) 100%
Answer: C

70. If the time required to complete a project is 10 days with standard deviation of 2 days, then the expected time to complete the project with 99.9% probability is
A) 4 days
B) 6 days
C) 10 days
D) 16 days
Answer: D

71. If the estimated time of completion of a project is 60 weeks with standard deviation of 5 weeks, the probability of completing the project in 50 weeks and 65 weeks will be respectively
A) 2.3% and 84.1%
B) 97.7% and 84.1%
C) 97.7% and 15.9%
D) 15.9% and 97.7%
Answer: A

72. The cost of a shovel of tractor is Rs. Organizations can save up to Rs 1 lakh per year on 4.7 lakh and operating costs. The purchase price of 10% of the savings value after the amortization period is the recovery period of the capital
A) 3.7 years
B) 4.23 years
C) 5 years
D) 7.87 years
Answer: B

73. Consider the following statements:
Bar chart planning
1. Dependency on operations can not be portrayed.
2. The progress of the work can be measured.
3. Empty time of activities can be determined.
4. Schedule can not be updated.
Out of these statements
A) 1,2 and 3 are correct
B) 1 and 4 are correct
C) 2, 3 and 4 are correct
D) 1,2 and 4 are correct
Answer: B

74. Consider the following statements:
In the important path method of the construction plan, there may be a free float.
1. More than the total float.
2. Over independent float
3. Equivalent to the total float
4. Less than independent float. Out of these statements
A) 1 and 4 are correct
B) 2 and 3 are correct
C) 1 and 4 are correct
D) 1 and 2 are correct
Answer: B

75. In the time-cost of a project, the crash has crashed.
A) On all activities
B) On all the activities lying on the important path
C) Deficit on the activities lying on the only basic path and the vulnerability of cost slopes
D) On basic critical activities and those ascending costs become important at any stage of crashing in order of slope
Answer: D

76. During the construction period, the difference in the contracts meets the fraction segment
A) Increase in rates of critical materials only
B) The difference in cost of material elements, labor element and petrol-oil-lubricant element
C) The difference in total cost of the project on an ad-hoc basis
D) Inflation rate
Answer: B

77. At a workplace, the concrete statistical quality control means
A) Measures of risks to eliminate failures
B) Applying the probability ‘principle for sample testing or inspection
C) Deficiency loss in inspection cost
D) Cost reduction for deletion of defects
Answer: B

78. In India, the prefabricated components are expensive compared to traditional prefabricated goods rather than prefabricated components?
A) Yes, due to heavy overheads and handling costs
B) Yes, due to high levels of quality control for factory made components
C) No, due to the rehearsal of many elements
D) No, due to savings in site labor
Answer: C

79. Up to 10% of the cost of work is given to advance contractor
A) On working on the site for payment of loan taken by him
B) for the purchase of construction material
C) For advance payment for labor and other employees
D) For all activities required to start work on the site in the final form of contract document
Answer: D

80. Sinking Fund is
A) Funds for reconstruction of a structure when its economic life is over
B) raised to meet the maintenance cost
C) The total amount given to the municipal authorities by the tenants
D) Part of the money reserved for providing additional structures and structural modifications
Answer: A

81. A contractor has two options; ©: Invest in Money in Project A (II): Invest in Project B. If he decides to invest in A, to invest in every rupee, he assures the doubling of his money in ten years. If he decides to invest in B, then he is assured to make 1.5 times in 5 years. If the contractor values ​​the 10% interest rate on his money, then he
A) Neither of the two projects should be invested.
B) Can invest in any of the two projects
C) Invest in Project A
D) Investment in Project B
Answer: A

82. In level resources
A) The total duration of the project has decreased
B) The total duration of the project increases
C) Unity demand of resources has achieved
D) Cost of project is controlled
Answer: C

83. The original cost of an instrument is Rs. 10,000 / -. Its salvage value at the end of its useful life at the end of five years. 1,000 / – at the end of two years of its useful life (according to the direct line method of evaluation of depreciation)
A) Rs. 8800 / –
B) Rs. 7,600 / –
C) Rs. 6,400 / –
D) Rs. 5,000 / –
Answer: C

84. Consider the following features / factors:
1. Projects are of non-duplication type.
2. Necessary time is not needed.
3. The time required is definitely known.
4. Events have been established for the scheme.
5. The activities of the project are emphasized.
Due to PRT, the plan has been preferred
A) 1,2 and 4
B) 3,4 and 5
C) 1,3 and 4
D) 1,2 and 5
Answer: A

85. Consider the following activities in building construction:
1. Concrete roofing slab
2. Brick-jelly lime solid roof
3. Formation for slab
Construction of the parrot wall in the ceiling
The correct order of these activities is
A) 1,3,2,4
B) 3,1,4,2
C) 3,1,2,4
D) 1,3,4, 2
Answer: C

86. Consider the following:
1. Drilling
2. Destroy
3. Macking
4. Establishment of steel
5. Keeping solid
The correct sequence of these tasks in tunnel construction
A) 1,2,4,3,5
B) 1,3,2,4,5
C) 1,2,3,4,5
D) 1,3,4,2,5
Answer: C

87. For any activity, optimistic time, pessimistic time and most likely estimates are 5, 17 and 8 days respectively, expected time
A) 8 days
B) 9 days
C) 10 days
D) 15 days
Answer: B

88. Maximum trail in the first gear of a tractor while load load is 6300 kg. The tractor weighs 12.5 tons and it is working with 2 percent upgradation and the rolling resistance is 45 kg / ton. Pull load available for load
A) 3425 kg
B) 5515 kg
C) 4350 kg
D) 2975 kg
Answer: B

89. Grader is mainly used for
A) Trimming and finishing
B) Size and Sorting
C) Finishing and shaping
D) Finishing, Size and Sorting
Answer: D

90. Which of the following equipment is not excavating and growing?
A) Bulldozer
B) Clam open
C) scraper
D) Dump truck
Answer: D

91. The most suitable type of tool for composite soil condensation is
A) Smooth-wheel rollers
B) Vibration Rollers
C) Sheep foot rollers
D) Tempers
Answer: C

92. For the excavation of utility trenches with precise control of depth, excavation equipment is used
A spade
B) Shovel
C) Dragline
D) None of the above
Answer: A

93. Sheep foot is the basic action involved in rolling
A) Coaming
B) Pressing
C) Tamping
D) Vibration
Answer: A
94. Refers to batching
A) Controlling the total quantity in each batch
B) Before each mix, for each work, the quantity of each material is correct, the weight
C) Controlling the amount of each material in each batch
D) Adjusting water to add to each batch according to the moisture content of mixed material in batch.
Answer: C

95. Consider the following statements:
Wheel tractor crawlers are replacing tractors because
1. Wheel tractors travel faster.
2. Crawler tractors are more expensive.
3. Quickly wear parts of crawler
4. Crawler tractor is the stick control.
Out of these statements
A) 1,3 and 4 are correct
B) 2, 3 and 4 are correct
C) 1,2 and 3 are correct
D) 1, 2 and 4 are correct
Answer: C

96. Rated weight of crane lifting respectively in the form of percentage of loading load on fixed radius for crouular-mounted and pneumatic trimmounted machines
A) 80 and 90
B) 90 and 80
C) 85 and 75
D) 75 & 83
Answer: D

97. Sensitivity is a study of analysis
A) Comparison of profit and loss
B) Comparison of assets and liabilities
C) Change in production due to input change
D) Economics of project cost and profit
Answer: C

98. When using CPM method for network analysis, in time-cost optimization, activities with critical paths are started with activity being crashed.
A) The longest period
B) The highest cost slope
C) Low cost slope
D) The shortest period
Answer: C

99. Road project should be included in the initial project report
A) Detailed estimated cost based on detailed design
B) Many of the project options which have been considered
C) Soil survey, traffic survey, concept design and estimated cost
D) Contract documents to invite tenders
Answer: C

100. If the time of the scheduled completion of the project is more than the initial time for the completion of the project, then the project will be likely to be completed within the stipulated time.
A) 50%
B) Less than 50%
C) More than 50%
D) 100%
Answer: C

Comments
Tags

Related Articles